Spitsuur in Ha Noi
Door: Simon en Inge
Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge
07 April 2004 | Vietnam, Hanoi
We zijn dus netjes opgehaald op het vliegveld in Ha Noi door onze taxichauffeur die dus geen engels sprak maar ons bij het guesthouse heeft afgezet. Enigszins het verkeerde (zelfde familie, andere straat), maar toch. Vanaf het moment dat we daar zijn, krijgen we continu "flowertea" aangeboden uit mini-mini-mini kopjes. De mensen zijn super aardig, ondanks dat ze je continu proberen van alles te verkopen (tours, ontbijt, kaart van Ha Noi, de was
Onze kamer is echt grappig, een mooi groot bed maar met een enorm hard matras en de badkamer die we voor onszelf hebben, wordt gedeeld door het wasbakje (pas op dat je niet je hoofd of zijkant stoot), de douche (na tandenpoetsen niet te ver achteruit leunen), en het toilet die tijdens het douchen praktisch tussen je benen zit. Na het douchen is alles dus nat. Maar dat boeit allemaal niet! Vandaag werd gevraagd of we niet van kamer konden wisselen want er komt vanavond een gezin met kind overnachten en op onze kamer staat nog een extra 1-persoons bed. Ach, het is Vietnam dus wat maakt het uit. Eerlijk gezegd zitten we nu op een mooiere kamer met een betere douche. Alhoewel, we douchen nu precies tussen de wastafel en de wc in (ongeveer 50 cm) en als je de kraan van de wastafel opent, stromt het water via de gootsteena recht op de vloer! Maar ach, wederom: wat maakt het uit?
Wij dus die stad in, na gewekt te zijn door Vietnamese propaganda uit speakers (blijkt hier verkiezingstijd (????) te zijn. Begint al vroeg in de ochtend! Door de smalle straatjes met eerder genoemde motorfietsen hebben we ons begeven naar de eerste serieuze kruising: hellllluupp!! Men neme een blinddoek en loopt met rustige pas dwars door de motorfietsenbrigade heen. Men anticipeert op jou, niet andersom. Vooral niet stilstaan of hard rennen. En vooral niet panieken, gewoon cool blijven!
De meesten rijden hier zonder helm rond en helaas is er dus gisteren een dodelijk ongeluk gebeurd net buiten de stad waar wij langsreden. Echt veilig is het dus niet hier. Wij kijken goed uit en passen uiteraard op elkaar. Er rijden hier ook een grote groep bandieten op motorfietsen rond! Haha, nee geen echte maar vrouwen met hoofdkapjes, sjaals, handschoenen en wat meer, echt het lijkt alsof ze net van een bankoverval komen. Ze doen dit om te voorkomen dat ze bruin worden. Blank is goed, gebruind is niet goed.
Over bank gesproken, Inge en ik zijn sinds een paar dagen miljonair en geven tonnen per dag uit, bevalt eigenlijk wel goed het leventje. Het gemiddelde salaris is een dollar per dag hier, een familie verdient gemiddeld $130 per jaar met rijst verbouwen. Per jaar!!! Brood kost 1000 dong ($0,07), een fles water 1,5 liter 7000 dong ($0,50).
Op de eerste dag een flinke wandeling gemaakt door het oude gedeelte van de stad met kleine straatjes en shopjes. Ook nog wat tempels en pagoda's gezien. Gisteren zijn we naar de "Perfume Pagoda" geweest, een grot waar mensen uit heel Vietnam naar toekomen om te bidden voor gezondheid, geluk, kinderen, rijkdom of wat meer. De tocht ernaar heen ging over water waar 2 vrouwen je, met 10 man in het bootje, gedurende 5 kwartier naar toe roeien. Dat was de luxe uitvoering, Vietnamezen proppen zich met 31 in de boot. De pagoda's en tempels kenmerken zich door goedgebladerde beelden, voedsel- offers, geldoffers en biddende mensen. De fijne geur van wierook in alle tempels is elke keer weer een genot om te ruiken. Het was trouwens een hele klim om bij de pagoda te komen!
Vandaag hebben we ons in een fietstaxi een aantal uur door de stad laten vervoeren, van tempel naar tempel, en nog een tempel. De foto's (duurt nog wel even...) zullen voor zich spreken. Morgen gaan we naar Ha long Bay en Cat Ba eiland. Daarna zullen we de bergen ingaan en Sapa bezoeken met een homestay bij mensen thuis en bezoeken aan hill tribes.
Oja, vergeten te melden dat je 's ochtends hier bijna iedereen in pyjama ziet. Heel normaal om op je motor in je nachtkledij brood te halen of je kind naar school te brengen! En dat er vele motorfietsen op straat rondrijden, dat hadden we net al gezegd, maar dat ze ook allemaal toeteren dat waren we even vergeten te melden. Maar, na twee dagen hoor je het al niet meer!
Zoals jullie kunnen lezen, gaat alles prima! Zelfs met de darmen (nog wel). Jullie horen snel meer!
Cao mun 'g che ofwel tot ziens!
Inge en Simon
07 April 2004 - 19:16
Willemien:
Ik heb net jullie interessant verslag gelezen.Van hieruit is niks nieuws te melden, ik heb gisteren nog geschreven naar jullie.
groetjes -
07 April 2004 - 21:09
Martien:
Hellup, mijn computerscherm heeft kuren! Het ziet allemaal blauw en groen; waar is dat zonnige geel? Maar, jullie zullen natuurlijk geen zon meer zien met al die rokerige brommertjes. Dat zal het 'm zijn... In ieder geval ben ik blij dat je weer iets van je laat horen / lezen. Het 'export'-bericht is goed aangekomen, maar ik had al een hele serie berichten opgeslagen voor het geval er ooit iets mis zou gaan met jullie reisverslag. Helaas heb ik geen schermafdruk bewaard van de 1 april-editie. Bewijs nou nog maar eens dat de foto's ook echt op z'n kop stonden.
Ik ga nu weer eventjes mijn websites nakijken of er nog wat aangepast moet worden en of iemand al het goede antwoord heeft gegeven op de tweede vraag.
Heel veel plezier nog ginds en het oversteken... dat mag toch zeker ook wel zonder blinddoek? Of niet? -
07 April 2004 - 21:24
Truus:
Hallo luitjes heb jullie bericht net gelezen,lag al in bed. Maar ben nu klaar wakker en zit ijverig te typen. Eerst wat huiselijke berichtjes, met de rug gaat het steeds beter dus als jullie thuiskomen is alles weer oke. Met Pasen komt Janneke naar huis en gaan wij als het kan even bij Marieke en Rene op bezoek. Michelle viert zondag haar verjaardag dus brengen wij daar ook een bezoekje. Wanneer jullie weer in Rooi komen zal het kaal zijn in onze achtertuin, de boom zal er dan denk ik niet meer staan. Verder zijn onze achterburen leuke mensen hebben er al koffie meegedronken. Morgen begint de tenniscompetitie weer,kan niet meedoen maar ga wel mee om ze aan te moedigen. Zo dat was het wel een beetje, o ja de kinderen van tante Dien vinden het hartstikke leuk dat ze ijverig berichtjes typt ik trouwens ook. Nou de groeten en we hopen dat jullie nog veel moois gaan zien, ben benieuwd naar de eerste foto's.
Groetjes en een dikke kus voor ieder Mama. -
12 April 2004 - 18:24
Janneke:
Deze keer een kort bericht....heb een mail naar jullie gestuurd met de laatste nieuwtjes! Dus lichtelijk overbodig om hier nog eens hetzelfde te typen!
Groetjes Janneke -
13 April 2004 - 10:31
Tukker(ik):
Yo lekker stel,
Prachtig avontuur, geniet er maar lekker van.
Hoop jullie in goede gezondheid komende (Hollandsche) zomer weer eens te zien.
Greetings,
Tukker(ik) -
13 April 2004 - 10:32
Willemien En Ger:
Wij hebben het traditionele paaseieren afgelopen weekend gehad. Het blijft ieder jaar toch weer spannend voor de kindjes en voor opa(die de eieren verstopt) of ze allemaal gevonden worden.De chocoladeieren zijn het meest in trek.Het was een mooie dag, de zon scheen genoeg om samen naar de kinderboerderij en speeltuin te gaan op Kienehoef.Daar was het ook druk.Welke religie hebben ze in Vietnam? Hebben jullie ook iets meegekregen van Pasen of alleen maar via de mail van je ouders en zussen Janneke en Simone(zo heet jouw zus toch Simon)Hopelijk gaat alles nog perfect met de darmen daar.We lezen wel weer hoe het met jullie gaat ginds.Het is wel een hele andere wereld daar.Tenminste dat valt te lezen in jullie verhaal.
Jullie hebben waarschijnlijk ook wel het korte berichtje van Arne gelezen vanuit de States.Hij is nu in Mexico .
groetjes van ons -
13 April 2004 - 11:39
Bernadette Verbeke:
Nou Simon en Inge ik hou van jullie verslagjes !
Nog verder leuke ontdekkingen toegewenst. -
13 April 2004 - 14:34
Rik Buysse:
Dag Simon en Inge ,
Graag wederom jullie wedervaren gelezen . Hou jullie goed , geniet en pas goed op elkaar ! -
14 April 2004 - 06:40
Marieke:
Hallo!!!
even jullie verhaaltje gelezen, was namelijk te vroeg op school. dan is dit altijd een leuk tijdverdrijf. Bedankt voor jullie e-cardje. Echt heel leuk. We wonen sinds zaterdag in ons huisje en hebben het paasweekend overleefd. Er zijn zelfs al paaseieren gezocht, geweldig. Veel plezier nog en tot mails
XXX -
14 April 2004 - 08:08
Miranda:
Hoi Inge en Simon,
Het is wel een tijdje geleden, maar hier toch weer een keer een reactie.
Geniet nog steeds volop van jullie reisverslagen en de manier waarop jullie het allemaal vertellen. Ik vanuit mijn werk en Pedro vanuit ASML.
Heerlij om te lezen hoe jullie het allemaal beleven en ben af en toe ook wel jaloers op jullie!!!
In ieder geval geniet er nog ontzettend van, denk aan je darmen en pas goed op!!
Miranda -
15 April 2004 - 18:58
Joeke En Gerty:
Beste Simon en Inge
We zitten nu ‘n half uur achter de computer om al jullie belevenissen tot ons door te laten dringen onder het roepen van strijdkreten als òòòh en aaahh!!
Nederland is toch wel een fijn land denken we ondertussen en jullie zullen landen als Vietnam zeker onthouden als mooi en boeiend, maar voortaan misschien een ander reisdoel kiezen! Dat is toch ook weer een uitdaging.In elk geval zijn wij weer op de hoogte en benieuwd naar ieder volgend verslag.
Hou jullie goed en blijf gezond en voorzichtig!!!!!!!!
Groeten van Joeke en Gerty