Franz Jozef Gletsjer
Door: Simon en Inge
Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge
02 Februari 2004 | Nieuw Zeeland, Queenstown
1 februari 2004, slechts een beetje regen in de ochtend (ook fijn voor een keer), Inge en Simon op de gletsjer. Het zou een 3/4 dag worden (in plaats van een full day) aangezien gedeelten van de tocht niet toegankelijk waren. Een beetje regen in de ochtend, boots passen met ijzertjes eronder, regenbroek, sokken, regenjas, pet, pikhouweeltje annex stok. Klaar om te gaan.
Wat volgde was een 8 uur durende tocht door de inmiddels stromende regen, schuifelend over het spekgladde ijs van de Franz Jozef gletsjer. Geen ijzers onder je schoenen die daar tegen bestand zijn. Gelukkig heb je een gids voor je die met een grote pikhouweel treden in het ijs hakt, de weg uitkiest en stukken ijs weghakt om het makkelijker te maken.
Na een uur waren de regenbroek en de schoenen niet geheel/geheel niet waterdicht meer en sopten we in kletsnatte sokken met een natte broek over de gletsjer.
Normaal is een groep met geheel vrouwen wel leuk, totdat ze enge dingen moeten doen en zelf op horizontale uitgekapte stukken ijs, als angsthazen over het ijs schuifelen. Inge en de meeste vrouwen in de groep waren uiteraard bikkels en konden prima volgen.
Echter, door 1 meisje zonder zelfvertrouwen whatsoever en een ander meisje met slechts zicht aan 1 oog (plus een beslagen bril), werd het een stoppen-stap-stoppen-stap- stoppen-stap-tocht. Als je iets meer zelfkennis zou hebben dan zou je zo'n tocht niet maken vonden wij.
Hoe zou het eruit gezien hebben? Kijk dan op:
Bij ons was het dus compleet nat, dat betekende dat er ipv een paar watervallen, vrijwel continu overal water over de randen van de vallei denderden, een uniek en spectaculair gezicht. Fantastische watervallen links en rechts van je. De kleuren van het ijs waren ook mooi. Een misstap echter en je zou meters omplaag vallen. Bij een mooi blauw grotje (waar je niet echt in kon) hebben we staand in de regen geluncht.
De tocht ging daarna weer terug en duurde nog 4 en een half uur. Al het water dat uit de lucht gevallen was had zich nu in een aantal rivieren gegroupeerd die aan het begin van de gletcher tot aan de carpark (45 min hiken) overgestoken moesten worden. Met drie man ingehaakt werden deze rivieren overgestoken waarbij het water tot ver boven de knie kwam. Dit stuk werd helaas al weer op eigen boots gedaan zodat deze dus nog steeds compleet zeiknat zijn.
Een tocht om nooit te vergeten........de foto's volgen nog.
02 Februari 2004 - 11:52
Martien:
Hallo wereldreizigers,
Fantastische dingen maken jullie mee. En wat een afzien is het ginds. Truus en ik hebben toch maar besloten om naar Sicilië te gaan en niet te sparen voor zo'n zelfde avontuurlijke tocht naar het andere eind van de wereld. Je moet wel een vreselijk goede gezondheid, conditie en wilskracht hebben om zo'n hike te kunnen doen. Ik merk dat het zelfs Simon wat te bar wordt: Hij heeft er een trillend wijsvingertje aan overgehouden. (Zie de 'pannennnennenkoekenenennn' in het bericht.)
Heel veel succes nog met jullie snoepreisje. Oh ja, en die telefoontjes op zondagmorgen houden we er wel in, hè?
Groetjes, papa -
02 Februari 2004 - 17:09
Truus.:
Wat jammer dat jullie op de tocht regen hebben gehad. Wij hebben de foto's bekeken van de aanbevolen website. In een woord fantastisch. Kan niet langer typen het eten is klaar. De groetjes en tot typs.
Mama. -
03 Februari 2004 - 09:00
T.Willemien:
Simon en Inge,
zeiknat was het hier ook afgelopen weekend. Zaterdag raasde er een storm over ons land met 'n kracht van ong.100 tot 120 km. per uur. Geen schade gehad, behalve dat de deksel van onze zandbak tot 3x toe in de vijver belandde.Maar dat is niet zo spectaculair als wat jullie allemaal beleven en zien. We kijken weer uit naar de volgende tocht. -
03 Februari 2004 - 15:25
Jo En Harry:
We volgen met veel belanstelling jullie reis met spannende en interrassante avonturen.
Al dat moois is aan ons voorbij gegaan, maar daarom niet getreurd. Hier gaat alles zijn gewone gangetje al zijn we wel bijna van het appartement gewaaid. Momenteel passen we met veel pleziet een weekje op Ilse, want Dianne is in Oostenrijk op wintersport.We hoorden van Truus dat jullie reis misschien nog " verpest " zou kunnen worden door de kippenziekte, hopelijk gaat allemaal naar wens en volgens de planning.
groetjes en tot horens. -
03 Februari 2004 - 15:42
Kim:
Heey menjus,
Hoe is het daar? Ik denk dat het daar wel lekker weer is. Hier regent het en het waait heel veel en hard. Waardoor het zwaar wordt om te fietsen. Hebben jullie al veel leuke dingen gezien? Zoals??? Hier thuis gaat alles goed.
Ik hoor nog wel wat jullie.
Liefss en kusjes Kim -
04 Februari 2004 - 09:55
Miranda:
Hallo Inge en Simon,
Wat machtig mooi om jullie verslag te lezen en de foto's te bekijken. Vanuit mijn werk houd ik nu elke keer een beetje bij, wat jullie allemaal uitspoken. Maar ik vind het echt te gek wat jullie daar allemaal zien en doen.
Ik hoop dat het allemaal een beetje voorspoedig blijft gaan en geniet er ontzettend van.
Grtz. Miranda -
05 Februari 2004 - 17:09
Femke:
Hallo reizigers,
Ik krijg helemaal kriebels als ik jullie verslagen lees en de foto's zie!! Jammer dat jullie toch regelmatig slecht weer hebben!! Ben benieuwd naar de rest van jullie reis!!
Veel plezier en hopenlijk krijgen jullie wat beter weer, want NZ is dan zeker nog mooier!!! -
07 Februari 2004 - 14:01
Chantal:
Dag bikkels,
Jullie hebben een echte gletserdoop gehad en als je pech hebt ook echte gletcher-spierpijn. Heerlijk, het is alsof ik met jullie weer meereis. Op welk vliegveld zijn jullie eigenlijk geland, want dat begrijp ik eigenlijk niet. Hopelijk heben jullie ook al een kiwi geien en dan wel de vogel-versie. Want zonder Kiwi natuurlijk geen New Zealand. Liefs Chantal. PS vanavond ga ik eenslekker uit m´n dak op het carnavalshofbal. Zul jullie wel heel erg vinden dat je dat moet missen. -
07 Februari 2004 - 14:08
Jos En Lenie:
Hallo luitjes wat een geweldige foto's maken jullie! Ik ben ook even naar de andere foto's wezen kijken en dat is om jaloers te worden zo prachtig.Ik zal mijn kinderen ook stimuleren om zoiets jong te doen want net als Marien zegt zal dat voor ons oudjes wel niets meer zijn.
heel veel groetjes en tot typs jos en lenie