Semana Santa - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Simon en Inge Schoonen en Foolen - WaarBenJij.nu Semana Santa - Reisverslag uit Antigua, Guatemala van Simon en Inge Schoonen en Foolen - WaarBenJij.nu

Semana Santa

Door: Simon en Inge

Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge

15 April 2006 | Guatemala, Antigua

Vandaag maar eens achter een pc gaan zitten om wat te vertellen over Semana Santa en hopelijk ook wat foto's te plaatsen! Semana Santa, ofwel de week voor Pasen, is in dit deel van de wereld een geweldige happening om mee te maken en daar komen dan ook vele mensen op af (wij dus ook). In de weken voor Pasen, kun je al geregeld een processie aanschouwen maar tijdens Semana Santa, en dan met name Witte Donderdag en Goede Vrijdag, zijn de processies veel indrukwekkender.

Dag en nacht zijn mensen op straat 'alfombras' aan het maken (kost soms meer dan 20 uur) waar de processie vervolgens uren later (in een half uur) over heen gaat. Deze 'alfombras' zijn eigenlijk gewoon kleurrijke tapijten, gemaakt van bijvoorbeeld gras, (gekleurd)zaagsel, bloemen, groente en fruit.

Een processie start en eindigt altijd in een kerk en begint de ene keer om 06.00 uur 's ochtends en de andere keer pas om 16.00 uur 's middags. Zo'n stoet loopt dan vervolgens uren door de stad (vrijwel alle straten worden aangedaan) en sommige gaan wel door tot 4 uur 's nachts! Zowel de mannen als de vrouwen dragen 1 of 2 keer tijdens een processie een enorme 'anda' (draagbaar). Gisteren eentje gezien met 50 man aan ieder zijde van de 'anda' wat ongelooflijk zwaar moet zijn!

Gisteren ook nog een kruisigingsceremonie van Jezus meegemaakt met ongeveer duizenden anderen! Ook al zijn wij niet praktiserend katholiek, dit was toch heel bijzonder om mee te maken! En ondanks dat we de bekeken processies inmiddels niet meer op 1 hand kunnen tellen (gisteren er 4 verschillende gezien) zijn we nog altijd niet 'processiemoe'...

Zo, hier eindigt zo'n beetje ons, misschien wel saaie, verhaal... Beter om de foto's te bekijken, die spreken voor zich!

Simon en Inge

Ps:

Buiten dat we erge last hebben van onze keel door alle wierook gaat verder alles oke hier (nog altijd 28 graden!).

Petra, bedankt voor het 'adres' van de website van het hotel in Bolivia. Gaan trouwens niet in Marani (van stichting Hope)zitten (in Cusco), zat al vol!

• 16 April 2006 - 05:57

Chantal:

Hallo daar,
    Mooie foto's. Lijkt me indrukwekkend. Nou, ik mag gewoon werken met pasen. Gewoon om zeven uur. Haha.

• 16 April 2006 - 07:57

Martien:

Zeg luitjes,

Wat en geweldige foto's! Jullie schieten gelukkig niet alleen het resultaat, maar ook de opbouw en afbraak van de 'tapijten'. Ik was al heel benieuwd hoe ze bepaalde onderdelen maakten. Ze zijn stuk voor stuk goed als aanschouwelijk materiaal in de klas te gebruiken. Zien de kinderen ook hoe ze bij andere volken de Goede Week vieren.
    Ik zal ze in de klas weer zeker laten zien. We volgen jullie belevenissen met z'n allen, hoor.

Groetjes en gelukkige Pasen.

• 16 April 2006 - 09:27

Vivianne:

Hallo Inge en Simon

Mooie foto's! Wat een werk hebben die mensen daar aan, maar het resultaat mag er wezen! Nog fijne paasdagen!

Groetjes Vivianne

• 16 April 2006 - 12:10

Truus:

Hola Inge y Simon.

Una Pascua animada.

• 16 April 2006 - 13:41

Monique Koorengevel:

Ha inge en simon!
    Vrolijk pasen, en geniet ervan! Erg leuk om jullie reisdagboek te lezen!
    Groetjes Monique

• 17 April 2006 - 08:48

Cathelijne:

WOW, dat is gaaf! Bij de opbouw kreeg ik toch wel een beetje een 'euro domino'gevoel hihi. Hoe lang blijven jullie nog daar?

• 17 April 2006 - 13:25

Willemien:

Gisteren hebben onze kleinkinderen,zoals elk jaar gebruikelijk,paaseieren gezocht en natuurlijk ook gevonden. Het blijft elke keer weer spannend.Hoe wordt daar, waar jullie nu zijn, Pasen gevierd?
    In Mexico schijnt iemand op Goede Vrijdag met 'n kruisigingsceremonie van het kruis gevallen te zijn(3 mtr.hoogte.)
    Hier begint het langzamerhand toch 'n beetje lente te worden.
    Weet je trouwens hoe Koss de knijpertjes van z'n bretels noemt?"Wolfjes!!"
    Groetjes van ons voor jullie.

• 18 April 2006 - 10:04

Riky:

Hallo Inge en Simon, na een weekend Texel waar we genoten hebben van de lange strandwandelingen in de zon en wind en het heerlijke eten in de gezellige restaurantjes in De Koog zijn we weer terug in Rooi.
    Zo te zien op de foto's hebben jullie erg veel processies bijgewoond.
    Het is inderdaad heel indrukwekkend om te zien hoe veel tijd de mensen aan zo'n bloemen-en fruit tapijt besteden. Erg mooie figuren zo te zien.
    Heel veel groetjes ook van Marius en de kids. Doei.

• 18 April 2006 - 15:26

Adeline:

Hallo reizigers,
    Heb net even zitten lezen wat jullie allemaal al hebben meegemaakt.Dat is heel wat anders dan gewoon stofzuigen en strijken,hahah!!! Leuke foto's ook. Hier gaat alles goed,perry heeft de paasshow er weer opzitten en ik ben druk bezig met het uitzoeken van een babykamertje.Verder weinig spannnends.Heel veel groetjes en tot gauw!!!groetjes