Zweten, zweten en nog eens zweten!
Door: Simon en Inge
Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge
06 Mei 2004 | Cambodja, Phnom-Penh
Na Ho Chi Minh City zijn we dus via de Mekong river en delta naar Cambodja gegaan, waar het nog wat graden warmer en vochtiger is! Zweten geblazen! Maar goed, eerst 2 dagen in de Mekong delta doorgebracht en veel op het water gezeten. Op de heenweg 's nachts midden op de rivier op een andere boot over moeten stappen (loopplanken kennen ze hier niet) omdat er iets mis was met de motor! De omgeving is trouwens prachtig! Ook nog 1 van de vele 'floating markets' bezocht (hectisch!), wat boerenbedrijfjes en verschillende 'fabriekjes' waar op een erg simpele en primitieve manier snoepgoed van kokosmelk, popcorn en rijstnoodles werden gemaakt. Vooral de groene (??) kokossnoepjes waren erg lekker!
Op de derde dag hebben we vroeg in de ochtend nog een bezoek gebracht aan een 'visfarm': een hutje op het water met daar onder een grote ruimte met honderden vissen! Stonk enorm! Daarna overgestapt op een grotere boot om vervolgens met een man of 30 richting Cambodjaanse grens te varen. Bij de Vietnamese grens van boord moeten gaan om te voet de Cambodjaanse grens over te steken. Daarna weer op een andere boot gestapt wat een erg luxe boot zou moeten zijn met toilet en zo! Zie foto voor deze luxe boot!!! Na 5 uur varen weer over moeten stappen! Dit keer op een bus! Na maar liefst 12 uur over deze trip te hebben gedaan, kwamen we in Phnom Phen aan. Kapot...maar wel veel plezier gehad onderweg met alle medereizigers (je komt iedereen trouwens continu weer her en der tegen).
Niet lang in Phnom Phen gebleven maar er is hier ook niet heel veel te bezichtigen. Wel een bezoek gebracht aan de Killing Fields waar de Rode Khmer tienduizende, onschuldige mensen heeft afgeslacht en in massagraven heeft 'gedumpt'. Een aantal massagraven is opgegraven maar velen zijn nog onaangeroerd. Alle schedels en botten die zijn opgegraven, zijn in een herdenkingsmonument geplaatst: naar om te zien. Veel is er verder niet te zien maar het gevoel wat je krijgt als je daar bent, is onbeschrijfelijk! Na de Killing Fields ook naar het Tuong Sleng museum geweest dat in de tijd van de Rode Khmer als gevangenis/kamp diende. In deze voormalige S-21 gevangenis hangen honderden foto's van o.a. vrouwen, kinderen, leraren, studenten, monniken en mannen die allemaal werden gefotografeerd voordat ze naar het vernietigingskamp gingen, gelegen bij wat nu de Killing Fields heet. Mensen werden gemarteld en gefolterd en ook daar maakten de Rode Khmer foto's van: afgrijselijk! Na deze indrukwekkende ochtend, 's middags maar wat luchtigers gekozen: het koninklijk paleis en de zilverpagoda! Prachtig mooie gebouwen en erg kleurrijk!
De volgende dag al vroeg met de bus naar Siem Reap vertrokken om daar 3 1/2 dag te vertoeven. Maar liefst 3 dagen de tijd gehad om 24 van de ongeveer 100(!!) tempels
van Angkor Wat (1 van de wereldwonderen) te bezoeken. Sommige tempels liggen op loopafstand, en alhoewel bijna niemand loopt ivm de hitte, doen wij dat natuurlijk weer wel. De eerste dag dus gelopen en flink gezweet. De tweede en derde dag zijn we met Lai en zijn remorque-motor (motor met karretje) op pad geweest omdat we nog wat tempels wilden zien die iets te ver uit elkaar lagen (30 km of zo loop je niet even). Heel het Angkor Wat gebeuren is geweldig mooi! Niet alleen genoten van de prachtige tempels maar ook van de Cambodjanen die rond de tempels wonen. Veel lol met ze gehad ondanks dat ze ontzettend arm zijn. Je zou iedereen wel willen helpen maar dat gaat gewoonweg niet. Maar lunchen bij hun tentje en water en ananas kopen bij een stalletje ipv bij een supermarkt helpt een beetje. Ook elke dag wel wat geld gegeven aan slachtoffers van de nog volop aanwezige landmijnen en veel kinderen blij gemaakt met 'slechts' een ballon of plaatje. Pap, alle plaatjes zijn inmiddels op! We hebben ze zelfs doormidden geknipt om zo meer kinderen wat te kunnen geven!
De Cambodjaan is duidelijk armer dan de Vietnamees maar zo veel keer vriendelijker en oprechter! Daarom hebben we ook besloten om niet onze laatste dagen aan het strand in Thailand door te brengen maar in Cambodja. We zijn vanmiddag daarom weer in Phnom Phen aangekomen om morgen dus verder te gaan naar Sihanoukville. Daar zouden nog wat mooie stranden zijn waar we heerlijk kunnen bijkomen van ons gereis en ook weer eens kunnen uitslapen!!
Waarschijnlijk volgt er nog 1 laatste bericht vanuit Sihanoukville en dan is het toch echt voorbij...
Veel liefs,
Simon en Inge
06 Mei 2004 - 18:57
Joeke En Gerty:
Beste Inge en Simon,
We hebben op ons gemak jullie laatste foto’s bekeken en het verslag gelezen. Ook hebben we ontdekt dat jullie bericht verzonden is op vrijdag terwijl wij dat op donderdagavond 6 mei om 21.00 uur hebben gelezen. Dus jullie zitten toch aan de andere kant van de tijdgrens. Die temperaturen en dat zweten is voor ons nog niet weggelegd, het is hier een beetje koud maar we verwarmen ons aan jullie verhalen. Aan alle dingen komt een eind dus ook aan jullie vakantie. Wij blijven alles volgen en wensen jullie nog een paar mooie dagen.
Groetjes van ons,
Joeke en Gerty -
06 Mei 2004 - 20:24
Therese:
Hey daar vakantie gangers, ik wilde jullie nog heel veel plezier wensen in jullie laatste aantal dagen. Geniet er nog even van en dan komen jullie weer terug in het erg rijke Nederland zoals jullie wel zullen merken bij terugkomst. We wachten op alle verhalen hier op R2 en hopen je (inge) snel weer te zien!!!
Heel veel groetjes Therese -
06 Mei 2004 - 21:59
Martien:
Hoi Inge en Simon,
Zo dat was eventjes wat. Chatten met de twee reislustigen. Wat een onzin kun je in korte tijd kwijt. Samen met Janneke op een scheefliggend toetsenbord rammen, dat heeft toch wel wat. Je reageert op zinnen en dan blijkt dat helemaal niet te kloppen met de zinnen die je op je scherm ziet... Ik ben heel blij met dat fotootje waarop de stickers (mijn klas doet er ontzettend veel voor om die te krijgen) in Cambodjaanse kinderhanden verdwijnen. Had ik er maar meer meegegeven! Maar ja, het gewicht van de bagage mag maar 20 kilo zijn. Daar ben je zo aan. Jullie kiezen voor de mate van goedgemutstheid van het volk en gaan dus voor de Cambodjanen. Dat is mooi. De mens is altijd belangrijker dan het land... Daarom vind ik geschiedenis zo'n prachtig vak. En geef die vriendelijke Cambodjanen maar wat van jullie rijkdom. Komen jullie in mei wat te kort, dan maken wij wel wat over naar jullie rekening. Maar... awel zunne, dat moet geen maanden duren, hè!
Ik verheug me nu al op jullie thuiskomst.
Groetjes, papa. -
07 Mei 2004 - 07:59
Janneke:
He hallo,
Nou, nog een goede week en dan zijn jullie weer thuis. Het lijkt hier in jullie ogen wel paradijs, maar dat valt vies tegen...Nu nog wel, het is vakantie, maar over een paar dagen moeten we allemaal weer beginnen en dat zie ik niet zo zitten! Dus ik zou zeggen, geniet er inderdaad maar van..voor je het weet is het zaterdag! En zoals je zelf op je site hebt kunnen zien, zal er van rusten niet veel terecht komen! Alle mensen die op jullie site reageren willen natuurlijk ook 'live' jullie verhalen horen, dus daar ben je sowieso de eerste drie weken zoet mee....
Ik typ straks wellicht meer...ga nu even iets zinnigs doen!
Groetjes Janneke -
07 Mei 2004 - 10:19
Klaas, Annemarie En Tom:
Simon,
Je hotmail account werkt niet meer. Ik probeerde je te e-mailen. Heb je nog een andere?
Ik wil graag weten wanneer jullie op 15 mei precies op Schiphol Landen en welke maatschappij.
Veel plezier nog de laatste dagen.
Groetjes van ons -
08 Mei 2004 - 07:54
Patricia:
he reizigers,
Elke keer dat ik jullie verhalen lees en foto's zie,is het een belevenis!
Na al die activiteiten kunnen jullie nog wat rust gebruiken (denk ik zo) aan het strand.
Voor de komende laatste dagen wens ik jullie nog heel veel plezier, geniet er van.
groetjes,
Patricia -
08 Mei 2004 - 14:27
Fam Foolen:
Kunnen jullie dit wel lezen? Of werkt dat ook niet? -
08 Mei 2004 - 14:39
Simon En Inge:
Ja, dat kunnen we wel lezen maar helaas werkt de chat niet (nieuwe msn moet ingestalleerd worden en als we dat willen doen, loopt hij telkens vast!). De chat box op deze site werkt al helemaal niet hier!!! Wat een ...pc! Zijn jullie nog op een andere dag met z'n allen thuis? Hier alles oke. Zitten nu in Sihanoukville in een voor onze en Cambodjaanse begrippen prachtig hotel met zwembad voor onze deur! Eigenaar is uit NL, enige minpunt, haha! Zie www.orchideeguesthouse.com -
11 Mei 2004 - 19:51
Chantal R2:
Hallo daar,
Ik sluit me aan bij Thérèse. Inge, ik hoop dat je snel langs komt. We (ik in iedergeval) hebben je gemist op R2. Het was hier soms een rommeltje........ en toen dacht ik: Inge, kom er eens orde in aan brengen. Haha. Veel plezier nog de laatste daagjes. Geniet ervan. Doen wij ook nu het vakantie is. Zwemmen, speeltuinen en natuurlijk de Efteling. Die abonnementen zijn echt een uitkomst. Morgen gaan we weer. Toen ik het Chris net vertelde lag hij dubbel van het lachen.
Doeiiii,
Liefs Chantal -
12 Mei 2004 - 11:37
Kim:
Hoi Inge en Simon,
Hoe is het daar? Hier is alles goed. In ieder geval met mij wel. En op school ook, waar ik nou zit. Dadelijk hebben we bij Levensbeschouwing een toets over eht Boedhisme. So wish me luck.
Nog veel plezier daar....
Groetjes (K) Kim -
12 Mei 2004 - 14:06
Simone H.:
Hallo daar,
Het is nu echt aftellen hè? Nog 2 daagjes en het zit erop. Zorg maar voor wat warmere kleren als jullie aankomen in Nederland, want het is hier nog steeds niet het weer waar ik al heel lang op wacht. Maar ja, zo bloedheet als jullie het hebben gehad, da's ook niks voor mij.
Geniet er nog eventjes van, rust een beetje uit. Ik hoop jullie gauw weer (bruin) gezond en wel te zien!
groetjes, Simone