Tropisch warm - Reisverslag uit Ho Chi Minhstad, Vietnam van Simon en Inge Schoonen en Foolen - WaarBenJij.nu Tropisch warm - Reisverslag uit Ho Chi Minhstad, Vietnam van Simon en Inge Schoonen en Foolen - WaarBenJij.nu

Tropisch warm

Door: Simon en Inge

Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge

27 April 2004 | Vietnam, Ho Chi Minhstad

Jaja, alweer een bericht! Maar nieuwe foto's laten nog even op zich wachten! We hebben al weer genoeg mooie plaatjes geschoten maar moeten nog een cd laten branden.

Maar goed, na Nha Trang zijn we dus naar Dalat gegaan, wat volgens de Lonely Planet (reisgids) een geweldige plek zou moeten zijn. Misschien dat het aan ons verwachtingspatroon ligt maar wij vonden het niet zo bijzonder en hadden de plaats beter kunnen laten schieten. Het gebied rondom Dalat is echter wel prachtig maar het kost je zeker een dag of drie om al het moois te bezichtigen. Zoveel dagen hadden wij dus niet! In Dalat bevinden zich trouwens de befaamde 'easy riders' die je voor wat dollars Dalat laten zien en voor heel wat dollars en dagen meer de omgeving van Dalat. Deze ER's zijn soort van reisleiders maar ipv een airco-bus, hebben zij een heuse airco-motor! Nu was het ritje op de motor zeker niet onaangenaam maar wij hadden een jongere ER (plus vriend die geen engels sprak) en die bleek duidelijk nog niet zo ervaren in het geven van informatie over de omgeving. Achteraf hoorden we ook van verschillende mensen dat we beter een ER hadden kiezen van de oude garde, zoals ze worden genoemd. Ofwel een 50-plusser! De bezienswaardigheden in Dalat waren niet veel soeps maar wederom lag het misschien wel aan ons verwachtingspatroon! Wat wel geweldig was, was ons hotel! Verschillende reizigers ontmoet die dit hotel de hemel inprezen dus vandaar ook maar eens gaan kijken. Bleek een goed idee: ontzettend vriendelijke mensen (erg fijn voor de verandering), schone kamers, een normale douche en wc, een uitgebreid ontbijt en gratis internet!

Na Dalat met de bus naar Saigon ofwel Ho Chi Minh City gereden. Echt een gigantisch grote stad met ongeveer 8 miljoen inwoners die bijna allemaal een motor bezitten, dus je kunt begrijpen dat de lucht niet erg fris is hier! Bovendien is het oversteken hier nog lastiger! Elke dag schijnen hier 3 mensen om te komen en 11 mensen gewond te raken (We passen echt heel erg goed op hoor.)! Net als in Hanoi is het contrast groot tussen armen rijk maar rijk betekent hier ook echt rijk. Een van de rijkere wijken lijkt op die van een moderne westerse stad maar heeft absoluut geen vietnamese charme meer. Vandaag en eergisteren overigens weer heel wat tempels en pagoda's bezocht en eerlijk gezegd vinden we dat we er wel genoeg gezien hebben nu!

Gisteren naar de Caodai Holy See tempel geweest (vlakbij de Cambodjaanse grens) en de Cu Chi tunnels. De Caodai tempel was erg apart! De aanhangers proberen het ideale geloof te creeren door 6 verschillende religies bij elkaar te voegen: boeddhisme, taoisme, confucianisme, Vietnamees spiritualisme, Christendom en de Islam. De monniken dragen gele (van de boeddhistische orde), blauwe (van de taoistische orde), rode (aanhangers van confucianisme) of witte/gewone gelovigen kledij. Nonnen dragen witte gewaden maar een aantal draagt een gele, blauwe of rode "sjaal" die elk staat voor een bepaalde religie. We hebben een mis bijgewoond die uitsluitend bestond uit vietnamees gezang en gekniel en gebuig van de nonnen en monniken! Na deze tempel zijn we verder gereden naar de Cu Chi Tunnels die voornamelijk werden gebruikt voor militaire doeleinden in tegenstelling tot die van Vinh Moc (waar we eerder zijn geweest) waar hele families onder de grond leefden. De Cu Chi tunnels zijn echter nog veel smaller en langer: tijdens de oorlog was de totale lengte meer dan 250km!!! We hebben een paar tunnels van binnen gezien en mogen ervaren (als je wilde) om er doorheen te moeten kruipen! Wat een verschrikking moet dat zijn geweest (vele duizenden zijn trouwens in deze tunnels gestorven). Het was er erg benauwd en stoffig en zo smal dat je je of op je hurken moest voortbewegen, of op je handen en knieen of al "tijgerend". Tijdens de oorlog moest je ook nog eens uitkijken voor slangen en schorpioenen die in de tunnels rondkropen. Wij hebben slechts een bijna-botsing gehad met een vleermuis. Ik zag 'm recht op me afkomen (had zaklamp bij me) en vroeg me af of hij me wel kon passeren aangezien er vrijwel geen ruimte meer naast, boven en onder me over was! Fijn voor mij...het beestje vloog perfect langs me heen! Ook nog wat creatieve boobytraps gezien!

Morgen gaan we naar de Mekong Delta en vandaaruit gaan we naar Cambodja, waar het nog warmer is dan hier in het zuiden van Vietnam. En het is hier al zo tropisch warm!!!! We hebben het trouwens wel goed uitgekiend! In het noorden was het regenseizoen zowat teneinde en in het zuiden begint binnen nu en een paar weken pas het regenseizoen dus veel regen hebben we niet gehad! Af en toe een buitje met deze hitte zou niet eens zo verkeerd zijn!

Zo, nog even wat kleren met de hand wassen (lang leve onze wasmachine in NL) en daarna heerlijk ons bed induiken!

Tot later!

Liefs,

Simon en Inge

• 27 April 2004 - 15:10

Joeke En Gerty:

Lieve 2 ,
    we lezen en genieten op afstand ;hier is het weer al een paar dagen super; zonnetje, lekker temperatuurtje.Helemaal lente.
    Zijn jullie hoofden al een beetje "vol"met indrukken?
    Zal wel zo langzaamaan.Blijf maar lekker genieten. we groeten jullie heel hartelijk en tot de volgende mail.
    Joeke en Gerty.

• 28 April 2004 - 21:03

Martien:

"Lang leve onze wasmachine in Nederland..."
    Kijk, dat is nou eens een prettige bericht. Jullie zijn in gedachte al terug en sommen zo één voor één de onmisbare dingen in je leven op. Te beginnen met het wasmachine. Maar spoedig volgen nog: de rust in je eigen huisje, de heerlijke muziek van je eigen cd-tjes, je familie en kennissen, de bewoners van Viataal (misschien mogen die voor Inge wel het eerst genoemd worden) het nieuwe baantje voor Simon, en ga zo maar door.
    Van ons mogen jullie gerust terug zijn, hoor. We hebben genoten van jullie belevenissen, maar we missen jullie smoeltjes, jullie gekissebis, onze spelletjesmaniakken, enzovoort. Heb nog maar eventjes veel plezier en geniet van al het interessante om je heen. Alles wat we nu kopen heeft een houdbaarheidsdatum die later is dan jullie terugreis! We tellen al af... Nog twee weken...
    Groetjes, papa

• 29 April 2004 - 13:07

Simone:

Hallo,

Had al een paar keer geprobeerd jullie foto's te bekijken, maar elke keer was de computer op school zó traag....of was jullie website gewoon overbelast door al die bezoekers???
    Maar jullie verhalen zijn ook zonder foto's schitterend! Ik heb vanaf morgen (Koninginnedag)een week "mei-vakantie", maar weet nu al dat ik niet zoveel zal beleven als jullie..... Geniet er nog even 2 weken van en dan zien we jullie poepiebruin en in top-conditie (jullie zijn zó actief) terug.

groetjes, Simone

• 01 Mei 2004 - 14:38

Janneke:

He hallo,

Weer even een kort bericht van mij. Alles goed hier, maar papa heeft inderdaad gelijk, het wordt tijd dat jullie thuiskomen! Want je denkt natuurlijk dat jullie veel meemaken, maar hier gebeurt er ook wel het een en ander!!!

Nog veel plezier de laatste weekjes!!

Kus Janneke

• 01 Mei 2004 - 15:33

Willemien:

Hallo allebei,
    We mogen nu onze aandacht verdelen tussen Bosnië en Vietnam. Tussendoor kunnen we ons ook nog bezighouden met de vragen die Martien stelt op het gastenboek van de site. Hoe lang blijven jullie nog weg?
    Zijn jullie terug voor de familiedag?
    Morgen vliegen we voor een paar dagen naar Barcelona.
    kusjes.

• 02 Mei 2004 - 15:49

Bernadette:

Hoi Inge en Simon, hoe gaat ie? Nog een paar weekjes en dan zijn jullie ook weer thuis las ik tjonge het zal dan wel weer wennen zijn aan al die luxe die wij hier bezitten.Mark zit dit weekend in frankrijk met de braband band, hij heeft nu een carnavalsoptocht belde hij en vind het daar erg mooi. Maandag om 6 uur s morgens komt hij weer terug. nou doei maar weer en nog veel plezier daar groetjes van ons vieren hier in Rooy.

• 02 Mei 2004 - 16:17

Nelly:

Vanuit Tilburg wensen wij jullie nog veel plezier met de "laatste Loodjes"nog veel plezier en tot ziens!!!
    Harry Nelly en Joyce

• 02 Mei 2004 - 20:42

Lars En Krista:

Hallo, wat maken jullie veel mee zeg! de foto's zijn ook erg mooi. Wij wensen jullie nog heel veel plezier toe daar!!!

• 03 Mei 2004 - 09:42

Greet:

hallo,

Even weer een berichtje van het R2 front. Alles oke met de heren en dame, ze genieten van het mooie weer en hebben nu 2 weken vakantie. Dus naar de efteling en allerlei andere leuke dingen doen. Hanneke van de Meer zit nog steeds in de ziektewet al gaat het wel steeds beter. Vanaf 1 mei hebben we een nieuwe collega, Sabrine (komt van Q1). Ondertussen werken wij gewoon hard door en wachten vol spanning af wat de reorganisatie voor onze groep voor gevolgen heeft. Waarschijnlijk blijven ze niet bij elkaar maar dat verwachtten we ook niet echt toch? Maar zolang er nog niks bekend is maken we er gewoon wat leuks van en hopen we dat we de zomer zonder al te veel problemen doorkomen, misschien kom jij dan wel weer ons team versterken Inge? We wachten af....

Genieten jullie de laatste 2 weken nog maar even en wij lezen wel mee.
    'n groetje
    Greet

• 05 Mei 2004 - 20:05

Janneke:

Nou ja zeg, mij midden in de nacht wakker sms-en dat er vanavond nieuwe foto's op de site komen te staan, zie ik niks...helemaal niks....Mooi is dat!!

• 06 Mei 2004 - 07:02

Miranda:

Hallo allebei,

Ik lees van Martien dat het niet lang meer duurt, voordat jullie weer terug zijn. Wat zal Truus blij zijn... Wij gaan over een paar weekjes weer 5 dagen naar Zwitserland met de kids. Genieten jullie er nog maar lekker van, maak nog maar mooie foto's en dan zie ik jullie wel weer een keer in Rooi.
    Groetjes, Miranda