9 dagen in the Outback!
Door: Simon en Inge
Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge
10 Maart 2004 | Australië, Darwin
Maar goed, alweer iets meer dan 9 dagen geleden vertrokken we met een kleine groep mensen (in een 4WD) vanuit Adelaide om met z'n allen meer dan 1 week in de outback door te gaan brengen! Slechts na een paar dagen waren alle lichaamsgeuren, ochtendhumeuren en rare gewoonten van iedereen al bekend!
De 4WD-truck (met trailer) werd voor 9 dagen een soort van huis! Elke dag begonnen we met koffie, cereals met melk en verse sinaasappelen. En voor de lunch werden wat komkommers, tomaten en kaas gesneden. Onze eigen kaasschaaf is elke dag ingezet om de plakken kaas wat minder dik te maken. Lekkere gezonde sandwiches dus, elke dag weer en weer en weer, tot ze je neus uitkwamen...
Als avondeten werd door onze gids elke keer weer iets nieuws "op schoot" getoverd. Door de mannen (meestal) werd hout gesprokkeld en het kampvuur gemaakt, de dames gingen snijden of "choppen" en deden de afwas! Verschil moet er zijn!
's Avonds ook vaak nog wat water gekookt voor koffie en thee en soms werd er zelfs een soort van brood/dessert gemaakt, heette "damper" of zoiets. Daarna werd het tijd voor onze swags! Een swag is een soort van overslaapzak met een dun matje waar je met je eigen slaapzak in kon liggen. Deze swags werden 's avonds van de auto afgehaald, rond het kampvuur gelegd en later uitgerold tot bedjes. In de ochtend veegden we alle insekten en zand er weer af en moesten ze weer worden opgerold, zodat ze weer terug op de 4WD konden worden gelegd. In het begin was het wel even wennen om in zo'n swag op de grond te moeten slapen maar na een paar dagen wil je niets anders meer. Heerlijk in de natuur onder de sterren mogen slapen, wat wil je nog meer? Anyway, veel taken werden, zoals het hoort, gezamenlijk uitgevoerd maar 1 ding moest toch echt alleen gebeuren: plassen en poepen! Slechts 2 keer waren er soort van toiletten die we konden gebruiken maar voor de rest was het gewoon wat zand in de natuur! Indien je een nummer 2 wilde gaan doen (=poepen), moest je een gat graven van minstens 30 cm, daarna proberen goed te mikken om vervolgens het gat meteen weer te dichten! We hebben geprobeerd om geen nummer 2 in de bush te hoeven ervaren maar helaas...
Uiteraard hebben we de tour ook gedaan vanwege de natuur, en die hebben we gezien ook! In de Flinders Ranges (ten noorden van Adelaide) hebben we een hike van vier uur gedaan in de brandende zon waarbij liters water werden gedronken, en de vliegen werden vervloekt. Wisten wij toen veel dat het nog veeeeeeeel erger zou worden...
We hebben in totaal zo'n 3000 kilometer afgelegd waarvan 2 of 3 echte rijdagen. Meestal werd het rijden over de "dirtroad" afgewisseld met iets actiefs.
Gekampeerd in fantastische gorges, valleien, naast steile kliffen, droge rivierbeddingen en waterholes! Onze gids Angus bleek trouwens een liefhebber te zijn van deze "waterholes", welke we dan ook vaak hebben bezocht. Het idee achter een waterhole is dat het een avontuurlijk gat is met water (simpel he?). En het mooie is dan dat je er in kunt zwemmen, ongeacht beesten, planten of iets dergelijks...
Coober Pedy, het plaatsje onder de grond, zoals in de brochures wordt genoemd, is niet geheel wat je ervan verwacht. Heel veel is toch boven de grond gebouwd en de rest zie je dus niet. Een klein lelijk dorp dat leeft van opaal en zo ook bekend staat. Na een lange dag in de 4WD was het lokale opaal/mijn museum iets te veel voor de lachspieren. Onder de grond geslapen in bedden en de mannen (het waren er maar vier in totaal op 11 mensen) hebben die nacht de dames wat wakker gehouden. Wat een biertje ook niet doet!!!
Uluru/Ayers Rock, tja wat kunnen we zeggen. Een fantastiche grote monoliet die in de desert staat. Alhoewel, ze hebben er best wat regen gehad en het was er gewoon groen: veel planten en bomen. Ondanks dat ik (Simon) wel naar boven zou willen (de meeste respecteerden de wens van de aboriginals om niet naar boven te klimmen), was de klim gesloten. Het was namelijk bijna 40 graden en dus te gevaarlijk om de tocht naar boven te maken. Maar, zonder echte schaduw was de hike om de basis van Uluru ook best een uitdaging. Het cultureel centrum bij Uluru geeft trouwens een indrukwekkende weergave van de cultuur van de aboriginals. En natuurlijk hebben we ook nog een zonsondergang en zonsopgang mogen aanschouwen!
In de Kata Tjuta of Olga's hebben we wederom een lange hike gemaakt, dwars door uit elkaar gereten gesteente. Liters water zijn er opnieuw doorheen gegaan!
Ook in de Kings Canyon, door erosie van water en gesteente gevormd, hebben we een flinke hike gemaakt. Halverwege konden we een heerlijke frisse duik nemen in de waterhole "Garden of Eden" (altijd handig als je alweer een tijdje niet hebt kunnen douchen!).
Tja en toen was het alweer bijna voorbij! Nog even door de West-Macdonnell Ranges gereden waarbij we wederom een duik konden nemen! Onder het genot van U2 zijn we vervolgens naar Alice Springs gereden waar we, na 4 wassen gedraaid te hebben, de nacht in de plaatselijke disco hebben afgesloten.....wat een contrast.
Het is maar lastig om precies te verwoorden hoe we de trip hebben ervaren, maar misschien dat de foto's (sommigen zijn wat donker aangezien we ze bij het aanpassen te klein hebben gemaakt) enigszins een indruk kunnen geven van wat wij hebben meegemaakt!
See ya,
Simon en Inge
11 Maart 2004 - 09:23
Greet:
Hallo Inge en Simon,
Wat een belevenis zo'n tocht, mooie foto's en het blijft leuk om jullie zo te volgen. Lijkt me toch best heftig 9 dagen met een groep onder zulke omstandigheden reizen.
Ik zou toch graag wat tijd voor mezelf willen hebben zo af en toe. Maar misschien valt het wel mee.
Inge, op R2 gebeurt momenteel van alles, binnenkort zal ik je wel een mailtje sturen met wat informatie. Met de dame en 3 heren gaat het uitstekend!
Veel plezier nog.
'n groetje,
Greet -
11 Maart 2004 - 11:12
Suzanne Maas:
Ha die Simon,
Negen dagen geen berichtje, en warempel ik begin ze al bijna te missen!!
Het is echt leuk om even weg te zijn van de kantoorsleur en me helemaal voor te stellen wat jullie daar allemaal beleven!! Leuk joh!
Zelf heb ik intussen mijn trip naar eucuador geboekt! Heb er veel zin in. We gaan pas eind juli maar toch, dan maak ik ook weer wat spannender dingen mee dan nu hier in het Nederlandse. Geniet met volle teugen, ik kijk weer uit naar het volgende berichtje!!
Groet,
Suus -
11 Maart 2004 - 13:20
Klaas:
Gaaaaafffff!!!!
Wij allen zijn super jaloers op jullie.
An, Tom en ik -
11 Maart 2004 - 16:53
Chantal:
Dag avonturiers,
Wat heerlijk dat jullie er zo van genieten. Hopelijk komen jullie ook niet echt in contact met de leuke beestjes van Ozzie. Lekker een contract met nederland, He!
Groetjes Chantal -
12 Maart 2004 - 01:33
Jean-Paul:
Goed verhaal - en zo echt, ik krijg bijna het gevoel of ik bij jullie was tijdens de tocht... was ik dat maar!!!! Jaloeeeeers!
Keep sending stuff, it's cool! -
12 Maart 2004 - 06:48
Chantal:
Hallo,
Superrrrrrrrr........... Maar, Inge, niet gedacht jij al die dagen zonder douche. Zoals ik je van R2 ken, past dat niet bij jou. Wel grappig om zo al die verhalen te lezen en dan te denken: Inge was altijd zo netjes (haha). Veel plezier nog. Om je even de ogen uit te steken: ik ga nu weer werken, Chris uit een lekker warm bad vissen. Jaja het is zover, we kunnen de watertemperatuur instellen. Het wordt nog wel wat hier......misschien
Er wordt hiet geroepen doe de groetjes van ons....... Thérèse en Elselien.
Groetjes, Chantal -
13 Maart 2004 - 09:29
Martien:
Potv'r3,
Nou dagt ik te skoren door als 10-duizentste jullie sait aan te clicken en nou zie ik al 10043 onder aan de leist staan. Dat is wel vursgrikkeluk balen. Nou dan wagt ik maar op de volgende meilpaal: 15-duizent. Hopeluk zit daar nou niet iedereen op te vlassen en hep ik jullie lezers nu een beetje op skerp gezet. Net zoals Verheijen deet bij Heddrik. Hij maakte zig meteen kansloos om wereldkampioen op de 5 kilometer te worden. Maar let op... jullie zijn gewaarschuwt: ik blijf gewoon op deze sait zitten en niemand anders kan er tussen komen.
Het doet me trouwens genoegen, Simon, dat je het vorige (lange) bericht hebt gewist. Ik zag, 2 minuten na plaatsing, de 'kangaroe' weer in je zinnetjes huppelen. Gelukkig heb je een verbeterde versie geplaatst. Bedankt, jongen, zo kun je weer thuis komen.
Nu ga ik weer een stukje Italiaans oefenen voor Sicilië...
Tutto bene? Hier wel.
Groetjes aan jullie beiden,
papa -
13 Maart 2004 - 12:41
Simone H.:
Super!!!!!
Ben best een beetje (veel)jaloers...
See ya, Simone -
13 Maart 2004 - 15:36
Janneke:
He hallo,
Het is weer zaterdag, dus tijd om te mailen. Ben nu weer aan het werk maar het is erg rustig.
Echt wel gaaf zo'n tocht en je wordt er zelf ook wat makkelijker van....na 9 dagen geen douche etc. maakt die schimmel in jullie badkamer straks ook niks meer uit. Dat wordt dan i.p.v. een stoorzender gewoon een wanddecoratie.
Goedkope energie-rekening krijgen jullie op deze manier, nooit meer douchen, buiten naar het toilet. En dat is dan weer gunstig voor de portemonnee, dus ik zou zeggen, gooi dat geld over de balk, straks heb je het toch niet meer nodig.
Vroeg me af of jullie het boekje nog hebben gebruikt, om even de blits te maken.
Helaas heb ik niet zoveel te vertellen. Beetje saaie weken zijn het geweest moet ik zeggen. Maar a.s. weekend zal het wel weer veranderen...maar daarover meer volgende keer in een e-mail.
Heb afgelopen donderdag ouderavond gehad. Was echt heel erg grappig. Jammer dat papa dat niet heeft gezien. Die kinderen zijn nog redelijk 'up to date', nou, dat kun je van de ouders echt niet zeggen, niet echt een weergave van de maatschappij zoals wij die kennen. Gesluierd en wel en wat ze precies op die avond op wilden steken was me ook niet helemaal duidelijk, want 80% spreekt echt geen woord Nederlands!
Maar goed, daar heb je je handen en voeten voor gekregen.
Volgende keer weer meer! Groetjes Janneke -
13 Maart 2004 - 21:42
Moon, Tijn En Sammie:
Leuke foto's, met name die van het ontbijt! Veel plezier en tot mails.
Liefs Moon, Tijn en Sam -
13 Maart 2004 - 22:58
Truus:
Hola Simon en Inge.
Hier dan ook een berichtje van mij, de moeder.
Het wordt hier steeds rustiger vooral ook omdat Janneke het nu razend druk heeft n.l. school en gogo tours dus zodoende blijft er niet zoveel tijd over om lekker ergens koffie te drinken.
Jullie begrijpen dus wel dat ik jullie zo nu en dan een een beetje mis, vooral de telefoontjes de afspraakjes in Den Bosch met natuurlijk lekker eten en koffie drinken, ook Simon's telefoontjes mis ik die belt wanneer je het helemaal niet verwacht om te vragen hoe het gaat. Maar nu genoeg gezeurd over twee weken kunnen wij al weer zeggen volgende maand komen ze terug. Dit wil niet zeggen dat ik niet geniet van jullie reis soms droom ik ervan. Inge, nooit verwacht dat jij zonder douche zou kunnen knap hoor. O ja de foto's op de cd-rom van New-Zealand zijn prachtig zou ze wel aan heel Rooi willen laten zien. OP onze flitssite staan al een paar fotootjes van jullie uit Nieuw Zeeland. Kijk maar eens eventjes of het zo goed is. Vanavond nog een programma gezien over Cambodja ik denk dat jullie daar ook van zullen genieten,jullie moeten zeker met de boot vanuit de hoofdstad naar de plaats Siem Reap varen. Tips van de vakantievrouw.
Luitjes geniet verder van jullie trip en misschien tot bels.Pas goed op elkaar en een dikke kus voor jullie allebei.
P.s. hoe gaat het met de centen als het niet goed gaat horen we het wel.
Groetjes Mama.