Nog wat laatste feitjes en meer... - Reisverslag uit Lima, Peru van Simon en Inge Schoonen en Foolen - WaarBenJij.nu Nog wat laatste feitjes en meer... - Reisverslag uit Lima, Peru van Simon en Inge Schoonen en Foolen - WaarBenJij.nu

Nog wat laatste feitjes en meer...

Door: Simon en Inge

Blijf op de hoogte en volg Simon en Inge

07 Augustus 2006 | Peru, Lima

Tja, het zit er dus echt bijna op! Gisteravond aangekomen in Lima (zitten nu echt in een afwerkhok, haha) waar we vandaag nog even lekker hebben genoten van het zonnetje in de gezellige wijk Miraflores (aan zee) en een bezoek hebben gebracht aan museum Larco, waar met name de sectie van ´potjes met erotische plaatjes´ erg interessant was! Waren daarna in een microbusje op weg naar een groot winkelcentrum (om een filmpje te pakken) en zaten net te babbelen over dat we qua gezondheid nergens last van hebben gehad en gelukkig geen ziekenhuis hebben hoeven te bezoeken, rijdt een gigantische truck zowat tegen onze kant van het busje aan! Aj, dat had dus heel anders kunnen uitpakken. Na de film kreeg onze taxi ook nog eens panne en stonden we midden op de snelweg stil! Beetje lastig om daar een andere taxi aan te houden maar met wat hulp van de politie is het toch gelukt! Morgen vliegen we weer terug en vandaar dit laatste bericht met nog wat feitjes en meer...

LUXE
Eigenlijk hebben we niet echt de luxe van NL gemist met uitzondering van een fatsoenlijke, warme douche! Hoe vaak we hier niet onder zo´n elektrisch geval hebben gestaan waar de vonkjes van af sprongen! En dan hebben we het niet eens over de pisstraaltjes (fijn met lang haar) en het koude water!

´HALVE HUIZEN´
Met name in Bolivia en Peru zie je ontzettend veel half afgemaakte huizen. Het ziet er niet uit maar het is blijkbaar een manier om minder belasting te betalen!

DAT GAAT ER WEL IN
Qua eten hebben we wel wat gemist, hoor! Goede koffie zou wel weer lekker zijn, net als een bruine boterham met jonge kaas, een glas melk / karnemelk, een frikadel speciaal, drop en ga zo maar door...

HOOGSTE PUNT
Maar liefst 5000 meter op de Chimborazo in Ecuador en nog hadden we geen last van de hoogte, behalve dat we om de 3 meter moesten uithijgen...

BUDGET
Tja, net zoals de vorige reis hebben we ook nu meer uitgegeven dan gepland, maar eerlijk gezegd heeft deze trip ons rijker gemaakt dan geld ons ooit zou kunnen maken!

BIVAKMUTSEN
In Bolivia gaan de schoenpoetsers geheel onherkenbaar gekleed met bivakmuts en al. Velen van hen blijken te studeren en kunnen een extra zakcentje wel gebruiken maar schamen zich tegelijk voor deze job.

SLECHTSTE KEUS
Daar kunnen we heel kort over zijn: Montañita in Ecuador!

GROOTSTE BEPROEVING
Dit geldt dan met name voor Inge (al is Simon bijna gebeten) en met stip op nummer 1 staan voor haar dan ook al die verrekte honden...

GOEDKOOPSTE NACHT
Maar liefst 3$ per persoon in Leon, Nicaragua.

NIET GEPROEFD
Dé lekkernij van met name Ecuador en Peru: ´cuy´ ofwel cavia. Zelfs Simon kon het niet over zijn hart verkrijgen om zo´n beestje te proberen. Schijnt overigens niet veel vlees aan te zitten en wordt compleet met tanden en al geserveerd!

VERLOREN
Ook nu wel weer wat spullen her en der laten liggen zoals een zaklamp en een, jaren geleden cadeau gekregen, zakmes: Simon zegt:¨Sorry, Truus en Martien¨

HEEL NORMAAL
Om in je hotel te moeten zeuren om wat wc-papier en handdoeken!

UITBARSTING
Wij zaten er op te wachten maar toen gebeurde er niets... Inmiddels is zo´n 5 weken geleden de Tungurahua vulkaan in Baños, Ecuador, alsnog uitgebarsten!

OLLANTA
Peru is niet helemaal blij met z´n president maar de andere kandidaat, Ollanta, was een nog slechtere optie. Hij pleitte voor het uitmoorden van alle homoseksuelen en de buitenlanders moesten ook maar oprotten. Maar liefst 49% (vooral de Indigenas) hebben op hem gestemd!

GELUK GEHAD
Dat we niet zijn overvallen of te maken hebben gehad met allerlei spuug -en ketchupacties. Zijn dan ook meer op onze hoede geweest dan in andere landen. Lieten soms 6 taxi´s voorbijgaan, alleen maar omdat we de kop van de chauffeur er fout uit vonden zien! Ook als een taxi geen 4 deuren had, er al iemand inzat, of een chauffeur ons bleef roepen om in zijn taxi te stappen, wachten we gerust een half uurtje langer op een andere...

DE HIGHLIGHTS
Zowel de Galapagos eilanden als de Inca Trail!

DUURSTE MAALTIJD
Het bordje friet met een frikadel speciaal staat nog altijd bovenaan!

VAN WARM NAAR KOUD
Liepen we in Nicaragua nog peentjes te zweten en het hete weer te vervloeken, lage temperaturen bleken ook niet alles: wekenlang schralen benen en kapotte lippen! Soms was het zo koud dat we besloten om zonder tandenpoetsen en al het bed in te duiken!

DE MOOISTE STERRENHEMELS
Hebben we gezien tijdens de 3-daagse trip naar Salar de Uyuni / Reserva Eduardo Avaroa en de Inca Trail. Hier bleek ook dat we niks van sterren afweten, want de Southern Cross blijkt alleen maar zichtbaar op het zuidelijk halfrond!

BEGRIJPELIJK MAAR NIET ALTIJD EVEN EERLIJK
In Bolivia betaalt de lokale bevolking niet dezelfde entreeprijs als wij. En dit snappen we echt wel maar soms betaalden we wel tien keer zoveel en dat vonden we toch wat overdreven!

VERVELENDSTE RIT
Teveel om op te noemen eigenlijk maar met name de bus van Trujillo naar Huaraz, via de canyon, was bijzonder onprettig. Inge had niet gedacht levend aan te komen! En hetzelfde geldt voor de boottocht van Isla de Ometepe naar het vasteland. Hier zag Inge ons al op de bodem van het meer liggen!

SLECHTE GEWOONTES
Spugen, vuilnis overal neergooien en zich absoluut niet verontschuldigen als er toch duidelijk een fout is gemaakt!

WAAR MOET JE ECHT NAAR TOE?
Alle landen hebben wel iets maar wij vonden naast uiteraard Guatemala, met name Ecuador een geweldig land en de mensen waren zoveel vriendelijker dan in Peru of Bolivia.

BEDANKT
Al diegene die een steentje wilden bijdragen (sommigen zelfs twee keer) voor de projecten die we hebben bezocht. Hadden in Bolivia het laatste beetje willen achterlaten in een kleine gemeenschap in de jungle maar dat bleek niet mogelijk aangezien het dorpshoofd niet aanwezig was. Hadden vervolgens gehoopt in Lima nog een project te kunnen bezoeken en hiervoor ook contact gehad met Stichting Weeskind maar die bleken hun projecten in Huaraz te hebben en daar waren we al geweest, al waren we van harte welkom! Besloten om dus het geld naar deze stichting over te maken.

EEN VOLGENDE KEER
(Al duurt dit nog wel even, hoor) gaan we geen slaapzak voor 4 maanden meer meezeulen, die kopen we wel als we ´m nodig hebben! Sowieso gaan er minder kleren mee en wordt het ook een warmer deel van de wereld!

AAN ALLES KOMT EEN EIND
En dus ook aan deze reis. Naast de mooie indrukken die we hebben opgedaan, vonden we de reis ook een stuk intensiever dan de vorige. Hebben helaas ook wat meer gezeur en gezeik meegemaakt en merken dan ook dat ons lontje wat korter aan het worden is. Met andere woorden, tijd om te gaan, en eigenlijk hebben we ook wel weer zin in NL, waar het leven zo goed is! En...uiteraard willen we iedereen ook weer graag zien!

Super dat iedereen ons weer een beetje heeft lopen volgen en tot snel maar weer!

Los saludos!

Simon en Inge

• 08 Augustus 2006 - 07:27

Martien:

Die korte lontjes laten jullie wel ginds, hè...?!
    Ik ben blij als jullie weer thuis zijn, want ik begin er een hekel aan te krijgen om jullie brievenbus te ledigen en te ontdekken dat er alweer een blauwe envelop in ligt. Die zullen door jullie ook wel niet als Nederlandse highlights gezien worden.
    In Den Bosch is op dit moment de Boulevard aan de gand, dus mocht je nog trek hebben in wat actie? Je hebt er geen taxi voor nodig om er te komen en de prijs is voor Bosschenaren dezelfde als voor de andere bezoekers.
    Mijn auto is op dit moment in de garage. Er moet wat gebeuren met de lagers van het rechter achterwiel. Zo kunnen we jullie morgen van Schiphol halen en ook echt verstaan wat jullie zeggen. Er roezemoest nu steeds wat mee onder het rijden.
    Groetjes en tot morgenavond.

• 08 Augustus 2006 - 13:19

Willemien:

Jullie hebben een heerlijke reis gehad, daar hebben we allemaal via deze site van mee kunnen en mogen genieten.
    Maar het is ook heel fijn om weer door" warme" armen omhelsd te worden in Nederland.
    tot ziens .

• 08 Augustus 2006 - 14:06

Simone:

Ben ik al te laat? Ik wil jullie nog een hele goeie reis wensen en WELKOM THUIS!!!!!
    Tot gauw!!!

• 08 Augustus 2006 - 23:12

Pieter En Marieken:

Nou, het zit er op voor jullie, begrijpen we.. Wij gaan vanavond door naar Nazca, hebben nog 2 en een halve week. Jammer dat we elkaar niet meer hebben kunnen treffen, maar jullie hebben het desondanks ;) dat toch nog wel leuk gehad ...
    Geniet van de Nederlandse geneugten!
    groetjes P & M

• 09 Augustus 2006 - 17:30

Vivianne:

Ik heb echt genoten van jullie verhalen! Fijn dat jullie het zo goed hebben gehad!
    Wij zijn inmiddels met zijn viertjes, maar het kaartje zullen jullie tussen de bergen post wel ontdekken!
    In ieder geval welkom thuis en geniet van al het lekkere Hollandse eten!

• 11 Augustus 2006 - 07:07

Miriam En Pierre:

Erg leuk om al die interessante belevingen van jullie te lezen. Ook erg leuk dat jullie weer thuis zijn, zodat we weer iets kunnen afspreken
    groetjes en geniet van de warme douche!

• 11 Augustus 2006 - 20:38

Joeke En Gerty:

9 augustus zetten jullie weer voet op nederlandse bodem.hopelijk zonder al te veel oponthoud i.v.m. de problemen op de londense vliegvelden.Vandaag is het 11 augustus ,dus jullie zullen al wel lekker in je eigen huis genieten van de luxe ,die wij hier allemaal zo gewoon vinden.
    Bedankt voor jullie leuke, interessante verslagen en hopelij tot ziens.
    joeke en gerty

• 11 Augustus 2006 - 22:20

Pieter En Marieken:

Hallo daar! Hoe bevallen de bruine boterhammen met hollandse kaas? Wij zitten nu in Huacachina en el huacachinero was een perfecte tip! Vandaag heerlijk aan het zwembad gelegen en morgen weer en overmorgen ....! Echt even vakantie dus net als in Samaipata. Groeten van Pieter & Marieken

• 12 Augustus 2006 - 05:57

Cathelijne:

AHHHH volgens mij heb ik wat gemist!
    WELKOM THUIS!!!!
    en jaa ik kan zeggen dat die bruine boterham met kaas en een glas melk erbij errug lekker smaakt, die warme douche(waar je zonder slippers onder kunt)heerlijk is en de straal bijna hard. De andere kant is wel, het regent hier constant, je hebt weer allemaal spullen thuis staan die je niet hebt gemist maar wel moet schoonhouden en/of opruimen, eten wordt niet meer voor je gemaakt, sterker nog, je moet het eerst nog zelf in de winkel gaan halen en vet veel betalen. en als kers op de slagroom mag je je vaat nog zelf doen en je kleren kunnen niet meer naar de laundery service... Kortom HET NEDERLANDSE LEVEN IS EEN GROOT GENOT! (plan je volgende trip zo snel mogelijk, ik ben al bezig haha).
    We bellen!
    Cathelijne

• 28 Augustus 2006 - 23:37

Paul:

De boottocht van Ometepe naar het vasteland eng? Vond het geweldig, net de kermis. Jullie hebben een flink stuk gereisd zo te zien. Goed gedaan. Ikzelf ben nu in Colombia alweer een maand of vier. Voorlopig mijn favoriete land. In tegenstelling tot jullie heb ik gee zin meer in NL en kom hoogst waarschijnlijk niet meer terug. Zet in op Argentinie, of anders Colombia. Wat ik wel mis, is inderdaad een bruine boterham met jonge kaas. Het eten is hier kut en zal niet beter worden, vrees ik. Het gaat jullie allemachtig goed in NL. Groet van Paul en de Moto Guzzi.